Tuesday, April 4, 2017

Ya Allah, Biuslah Hatiku..Orang sentiasa bertanya aku, bagaimana iu 'Sabar'?
'Sabar', satu kalimah yang mudah disebut, tetapi apa yang perlu ada didalamnya agar terealisasi pada diri kita? lebih mudah, bagaimana untuk merasakan 'sabar' ketika berlaku hal-hal yang tidak diingini?

Ya, bukan mudah menjalani sesuatu hal yang kita tidak ingini. Tetapi, apabila ianya berlaku jua, kita perlu melaluinya, meskipun hal tersebut sukar. Maka, 'Sabar' adalah ubat yang paling mujarab pada ketika itu.

Persoalan ini amat sukar untuk dijawab. 'Kosongkan hatimu!' itu sahaja jawapannya. 'Kosong!'. Lalu, tempuh. Biarkan Allah membius hati kita. Agar kita tidak merasakan sakitnya sesuatu hal yang perit. Ya, Allah akan membius hatimu teman. Dia yang akan mengisikan kekosongan tadi, bukan engkau yang mengisiskannya. Serahkan zahir batin mu padaNya. Agar Dia menguruskannya. Bukan engkau pentadbir dirimu. Bukan engkau penentu sakit bahagia dirimu. Engkau sebenarnya Kosong. Engkau Kosong tidak memilik apa apa. Lalu bagaimana, engkau mahu memenuhi kehilangan hatimu itu? Berikan kepada Yang Maha Memiliki, Maha Mencintai. 

Setelah engkau kosongkan hatimu, masih adakah rasa 'perit' rasa 'sakit' tadi? Hati yang kosong tidak memiliki rasa. Dia hanya bergerak menuju mengikut gerak hati. Hati yang kosong tidak memiliki benci. Hatinya neutral, lalu Allah lah mengisikan hatinya dengan Cinta (Hubb). dan Cinta ini lah yang sangat diperlukan manusia untuk menjalani kehidupannya. Dengan Cinta, maka dia dapat menjalani kehidupan ini sabar(rela). Mengapa? 

Kerana..

"CINTA itu telah Allah bius ke HATI mu, agar engkau lali dari merasakan pedihnya sebuah kelukaan.."

By, Teduhan Azzahra

No comments:

Post a Comment

(",)Wa atamanni hazihi ukhuwah 'ala ridhwanihi..