Tuesday, January 22, 2008

Tazkirah : Aku Nak Beli Buku : Mahal ke???


Firman Allah :
“Sesunguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”
[al-Baqarah : 156]
Keterangan ayat :
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w mengajar umatnya agar beristirja dengan lafaz di atas, dalam perkara yang besar mahupun kecil hinggakan apabila sepatu tertanggal sekalipun di tuntut untuk membaca doa di atas. Orang2 yang sabar merupakan mereka yang sentiasa berdoa dengan doa di atas apabila berlaku sesuatu yang menguji keimanan mereka. Mereka tetap reda dengan ketetapan Allah itu dan meyakinibahawa Allah s.w.t sekali2 tidak menzalimi mereka dalam perkara yang berlaku itu
(Tafsir al-Mawardi, tafsir ayat 155 surah al-Baqarah)

Assalamualaikum…hai….and sebagainya…Khabar semua? Harap khabar baik ye…lama sungguh tak update, sampai ada yang dah tegur. Hehe…mulakan dengan senyuman…

Senyum sEmua!!! =)
Sepanjang semingu yang lepas, aku ada ditimpa problem ckit. Jadi takde idea nak menulis. But Today……hehe…..Jom Jalan..!
Destinasi Jalan Jalan Cari Ilmu kita hari ini macam biasalah, singgah dekat blogs aku kejap...http://teduhan.blogspot.com...
Aku nak kongsi satu teori yang aku pelajari dari pengalaman aku sendiri. Tapi sebelum tu, biarlah aku bagitahu maksud teori itu ape ye..
Teori ialah suatu yang praktikal. Melalui teori akan dapat menghuraikan dan meramal kehidupan manusia. Manusia selalu membuat keputusan berasaskan pengalaman yang lalu. Ok. Sekarang aku nak anda semua tumpukan perhatian dimana kita mendapat teori dan membuat teori dari pengalaman because, ada juga teori yang kita dapat dari baca buku dan sebagainya. ”TEORI DARI PENGALAMAN”.
Ok, kisahnya bermula bila aku singgah dekat sebuah kedai buku. Kedai buku ni terlalu banyak sangat buku (pening btul time tu...), sehinggakan aku tak tahu nak pilih buku yang ingin aku baca. Aku pun jalan2 dan intai2 buku yang best. Then aku nampak dua buah buku yang memang best. Kedua2nya miliki gayabahasa dan penceritaan yang menarik. Tiba tiba....(jeng...jeng...jeng..)
Aku pun jatuh CinTa buat kali yang ke-1 000 000...hehe.....aku ni bukannya suka membaca sangat. Tapi....sekali aku terSuka dengan 1 buku, mesti aku ingat tahap TERASA HATInye lah dengan buku tu. Buku yang telah berjaya meraih tempat pertama dalam hati aku adalah buku Fiqh al-Sirah tulisan Muhammad Sa’id Ramadan al-Buti dan Ketika Cinta bertasbih tulisan Habiburrahman El Shirazy (ceh..tunjuk baik pula...tak dalah. Aku memang nak baca buku ni..). aku tak tahu nak pilih yang mana satu. Last sekali aku pun buat keputusan untuk membeli buku Fiqh al-Sirah tulisan Muhammad Sa’id Ramadan al-Buti. Sepanjang perjalanan aku nak membayar harga buku dan sepanjang aku balik dari kedai buku, hati aku asyik teringat2 buku Ketika Cinta Bertasbih. Aku sayang dan rindu dekat buku tu. Aku nak beli sangat...! aku sedih sebab masa itu juga, aku tak cukup duit...wawawawa......Walupun aku dah buat pilihan, namun jauh di sudut hati aku, aku masih teringat dengan buku itu...=(.......Aku reda..
Aku pun bisik dekat hati ”takpe...insyaAllah...aku harap, dapat bertemu dengan buku yang lebih baik dari buku tu. Mungkin ada hikmahnya kenapa aku tak dapat beli buku tersebut. Aku redha...”
Itu adalah teori dalam membeli sebuah buku :
MASUK KE KEDAI BUKU --> MENCARI ---> BUAT PILIHAN ---> MEMBELI ---> MASIH TERINGAT ---> REDHA ( KEMBALI PADA ALLAH )
SEBENARNYA................
Kehidupan kita ibarat MEMBELI SEBUAH BUKU. Dalam hidup kita, kita di dedahkan dengan pelbagai pilihan. Banyak betul pilihan. Sehingga kadang2 kita tersalah pilih. Masuk kekedai buku ibarat berada di dunia ini. Mencari ibaratnya seperti kita yang senantiasa mencari kebahagiaan, ketenangan, pasangan, cinTa, harapan, pelajaran, ilmu, sanak saudara dan sebagainya. Memang fitrah manusia senantiasa mencari. Buat pilihan umpama diri kita apabila dalam tempoh mencari, kita ketemu dengan pelbagai pilihan. Kita mesti pilih satu. Kadang2 itulah yang menyusahkan. Namun ada hikmahnya. Sebab itulah Allah kurniakan kita akal untuk berfikir. Saya bagi satu contoh mudah.
Contohnya orang perempuan atau lelaki yang berada di dunia yang fana mencari cinta akhirnya ketemu dengan cinta dunia. Maka, apabila sudah lama bercinta, timbullah bibit bibit ingin melebih Lebih. Lalu temanya mengajaknya berzina, sepatutnya dia mengelak. Sekiranya dia membeli seumpama membuat keputusan untuk terjebak dalam zina dan berzina dengan temanya, maka apabila segalanya telah terlanjur, dia akan menyesal, terutamanya perempuan. Anda cuba duduk dan berfikir sejenak..penyesalan biasanya akan mengundang seseorang untuk mengingati kisah hitam tersebut. Setiap hari dia akan memikirkannya. Dia akan merasa berdosa sentiasa. Itulah yang di katakan ”MASIH TERINGAT”. Namun, apabila dia kembali kepada Ar-Rahman, pasti dia akan redha di atas ketentuan tersebut dan bertaubat serta berharap akan bertemu dengan Cinta yang Teragung. Dia pasti akan mengemis kembali Cinta ilahi yang pernah dia tinggalkan suatu ketika dulu kerana dek terpaut dengan syurga dunia yang sementara. Segala yang di ciptakan di dunia an segala nikmat atau ujian yang di berikan samada susah atau senang, enak atau pahit sebenarnya menuntut kita kembali sujud pada yang Esa.
Ini adalah suatu contoh, yang mana saya harap anda semua dapat berfikir sejenak tentangnya.

MASUK KE KEDAI BUKU --->MENCARI ---> BUAT PILIHAN ---> MEMBELI ---> MASIH TERINGAT ---> REDHA ( KEMBALI PADA ALLAH )

So, semoga jalan jalan yang kita tempuh di dunia ini adalah jalan yang di berkati dan di redhai Allah...ameen...banyakkan istikharah dalam nak buat keputusan. Ingat senang ke nak buat keputusan. Hanya hati yang dekat dengan Allah saja, yang mampu buat keputusan yang baik. Kalau rasa2 hati anada jauh dari Allah, makan perbanyakkanlah solat sunat taubat, hajat dan istikharah. insyaAllah...Allah pasti membantu because Dia sayang dekat kita.


”Kalau mahu jadi pahlawan jangan setengah setengah. Jadilah pahlawan yang benar benar pahlawan, meskipun harus mengorbankan sesuatu yang kau anggap paling berharga. Tidak ada pahlawan yang tidak bekorban apa apa ”

– dipetik dari Novel Ketika Cinta bertasbih episod 1, Habiburrahman El Shirazy

Firman Allah :
”wa man yattaqillaha yaj’al lahu makhraja..”
maksudnya : ”dan barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, maka Dia akan menjadikan untuknya jalan keluar”
....Ameen...
Good Luck!!