Monday, February 25, 2008

~ Tersungkur Di Persimpangan 1 ~


Satu mesej yang aku dapat masa aku benar2 jatuh tersungkur berbunyi :


“Keyakinan kepada Allah adalah ibarat air kedamaian yang tak pernah kering menjadikan seorang muslim tetap tegar di saat orang lain berguguran dan tetap tenang di saat orang lain ketakutan”


Mesej ni datang dari seorang adik yang amat rapat dengan aku. Masa aku dapat mesej ni, terubat sedikit hati aku yang tengah sakit. Siapa tahu sakit yang aku rasa. Siapa nampak luka yang tengah berdarah. Hanya Allah yang tahu bertapa lukanya hati aku. Mahu sahaja aku menjerit sekuat hati. Aku tahu, akan ada satu masa yang akan membuatkan aku down sangat. Setiap manusia mesti alaminya. Bohong jika ada manusia yang kata,
”aku tak pernah rasa susah hati”. Tipu sangat lah tu..! Masa hati aku jatuh sakit, aku dapat rasa time tu juga, iman turun sikit. Itu lagilah buat aku sedih. Terpaksa cari jalan macam mana nak kuatkan diri aku balik. Naikan iman. Alhamdulillah, berjaya juga.
Aku telefon ibu. Dengar suara ibu dengan ayah boleh buat aku sebak sangat. Suara orang yang membesarkan kita. Allahuakbar!....aku sayang sangat dekat ibu dengan ayah. Aku nak cerita masalah ni, tapi problem ni tak boleh nak keluar. Macam di kunci dalam hati. Hanya Allah sahaja yang tahu bertapa parahnya.

Ni satu lagi mesej yang mengubat hati aku, dari adik yang sama :


”takda ape kak, takpe. InsyaAllah. 1 ja..doakan saya jadi muslim yang rindukan Tuhannya dan jaga hati kedua2nya(ibu dan ayah) ye...dunia ni kejap je kan, tak da ape ape pun padanya


Aku tersentak dengan ayat yang di highlight di atas. Betul 2. kejap sangatlah dunia ni if nak di bandingkan dengan akhirat yang kekal abadi. Tul tak??..

So, kawan2 jangan la susah hati sangat dengan hal dunia. Hal akhirat yang perlu di gusarkan.


Tingkat Iman !!

Kurangkan Masalah Tingkatkan Prestasi!!


..Semoga Ber.....jaya..


~Wallahu'alam~